Regionalna konferencija ustavnih sudova

8. listopada 2021. - predsjednik Ustavnog suda, dr. sc. Miroslav Šeparović, sudjelovao je u radu Regionalne konferencije ustavnih sudova koja je ove godine, u organizaciji Ustavnog suda Republike Srbije i njemačke Zaklade za međunarodnopravnu suradnju (IRZ), održana danas putem video linka.

Okupljeni predsjednici ustavnih sudova Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske te sutkinja iz Slovenije, kao i pravni stručnjaci IRZ-a, raspravljali su o zaštiti prava na poštovanje obiteljskog života u ustavnosudskoj praksi. Predsjednik Šeparović tom je prilikom govorio o zaštiti prava osoba istog spola i udomiteljstvu kao obliku obiteljskog života, na kraju istaknuvši da nadležna tijela, kad odlučuju o statusu udomitelja, poštuju i provode odluku Ustavnog suda.

Svi sudionici zaključno su se složili da su regionalni skupovi korisni za razmjenu mišljenja i iskustava iz ustavnosudske prakse te da se i tim putem daje doprinos afirmaciji i podizanju standarda u državama regije u kontekstu zaštite ljudskih prava i sloboda.