Službeni i radni posjet delegacije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Hrvatskoj

26. studenoga 2013. - na poziv predsjednice Ustavnog suda Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Jasne Omejec, je u nedjelju 24. studenoga o.g. u dvodnevni posjet doputovalo izaslanstvo Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na čelu s gđom Valerijom Galić, predsjednicom. Tročlano izaslanstvo također su činili suci Mato Tadić i Mirsad Ćeman.

Na radnom sastanku održanom u Ustavnom sudu RH suci su posebnu pažnju posvetili primjeni Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava u praksi dvaju ustavnih sudova. Za razliku od Hrvatske, u Bosni i Hercegovini ta je konvencija dio samog Ustava, no slično kao i kod nas redovni sudovi još ju uvijek redovno ne primjenjuju u sudskim postupcima. U drugom dijelu radnog sastanka bilo je govora o recentnoj praksi dvaju sudova.

Predsjednicu Galić i suce Ustavnog suda BiH primio je i prof. dr. sc. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske. Također su na poziv akademika Zvonka Kusića, predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, sudjelovali u promociji prvih dvadeset knjiga nakladničkog niza "Modernizacija prava" Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava.